Language switch

spatie

Music & Words | Appellation Controlee

Appellation Controlee
Het Nijmeegse trio Appellation Contrôlée bestaat tien jaar en heeft haar nieuwste cd dan ook Tíz (Hongaars voor ‘tien’) genoemd.

Sinds haar oprichting in 1985 heeft Appellation Contrôlée concerten in binnen- en buitenland gegeven. In Duitsland, België, Frankrijk en Hongarije is de groep een graag geziene gast. Hun tot nu toe uitgebrachte plaatmateriaal is eveneens enthousiast ontvangen.

Appellation Contrôlée speelt hedendaagse muziek op instrumenten die een link naar oude en traditionele muziek leggen. Met name de draailieren zorgen voor een archaïsch klankbeeld: de door een wiel aangestreken snaren produceren ononderbroken bourdontonen die naast de melodie blijven klinken. De door de groep gebruikte instrumenten zijn elektro-akoestische reconstructies van oude voorbeelden. Een subtiele toepassing van electronica is dan ook een integraal bestanddeel van de muziek van Appellation Contrôlée.

Het materiaal op deze cd is nogal uiteenlopend. Simon Jeffes, componist en leider van het Penguin Café Orchestra, is met drie werken vertegenwoordigd. Willem Breuker, de godfather van de Nederlandse geïmproviseerde muziek, ziet twee stukken op Tíz staan. De Groningse componist Wim Dirriwachter maakte een vierstemmige koorzetting op het gedicht ‘Herfstlandschap’ van Paul Ostaijen; de instrumentale versie hiervan neemt een speciale plaats in op dit album. Verder komt ook de oude liefde van Appellation Contrôlée, Erik Satie, natuurlijk weer aan bod, is er een thema van Laurie Anderson opgenomen, evenals composities van Blaine L. Reininger. De cd besluit met ‘Feedback, for five electric guitars and amplified hurdy-gurdy’ van Ron Ford. Onder het motto Hildegard von Bingen meets Jimi Hendrix is dit echt een buitenbeentje op het album!

 

De pers over Appellation Contrôlée:

 

‘They are doing for the hurdy-gurdy and the diatonic accordion what the Kronos String Quartet is doing for string quartet music’ (Folk Roots)

‘Waarschijnlijk de interessantste Nederlandse avant-gardisten die zich (onder andere) door folk laten inspireren: (...) lef en experimenteerlust (...)’ (Opscene)

‘Aufregende neue ‘Weltmusik’ (Oberhessische Presse)

 

Appellation Controlee bestaat uit:

    • Servais Haanen - trekharmonika
    • René Meeuws - draailier
    • Gaby Schreiner - draailier
spatie spatie spatie artiest