Language switch

spatie

Music & Words | Jean Blanchard

Jean Blanchard
Al sinds de jaren '70 is Jean Blanchard actief als muzikant. Hij speelt viool, doedelzak (cabrette) en trekharmonika en is bekend uit groepen als La Bamboche en Gentiane (zie onze Folk Classics). Ook heeft hij met vele muzikanten diverse projecten gehad, zoals La Confrerie des Fous en doedelzakprojecten met Bernard Blanc. Ook heden ten dage is hij nog steeds volop aanwezig in de Franse folkscene.

Daarnaast is hij altijd solo blijven werken, ook als docent. In 1977 verscheen het album Accordéon Diatonique. Daarop combineerde hij twee zaken: zijn liefde voor het instrument de trekharmonika en de muziek uit de Auvergne. De meeste melodieën heeft hij zelf verzameld, onder andere uit het repertoire van de bekende muzikant François Vidalenc.

Veel materiaal van dit album is klassiek geworden, met name onder draailier-, doedelzak- en trekharmonikaspelers. Sommige melodieën en dansen zijn standaardmateriaal geworden op sessies, net zoals trouwens enkele nummers van het album van Gentiane.Toch is dit zeker geen album voor freaks, de gemiddelde luisteraar kan zeer wel genieten van het inventieve, ritmische spel van een waarachtig groot muzikant.

spatie spatie spatie artiest