Language switch

spatie

Music & Words | Amparo Cortes

Amparo Cortes
Amparo Cortés is de dochter van danser en zanger Gitanillo deMarchena en werd al van kleinsaf in de sfeer gedompeld van deflamenco-gitano in Sevilla. Haar oom, de broer van Gitanillo, was deberoemde gitarist Melchor de Marchena die nog steeds erkend wordt alseen der grootste en invloedrijkste tocaores. Amparo is dus een echteflamenca en het feit dat zij nu in Brussel woont, doet hier zeker geenafbreuk aan.

Zij is niet alleen een zangeres met een enorme duende, eenpakkende presence op het podium waarmee zij elk publiek weet teveroveren, zij schrijft ook bijna dagelijks haar poezie, die te horenis in haar cantes. Haar gedichten zijn sterk autobiografisch,emotioneel, kwetsbaar en vaak heel mooi, genesteld in een oralepoetische traditie en getuigend van een verrassende taalbeheersing inhaar Sevillaans dialect.

Wannes van de Velde treedt regelmatig op met Amparo en heeft reeds een aantal van haar cantes vertaald.

In november 1995 stond Amparo op het podium met haar beroemde neeft,gitarist Enrique de Melchor, zoon van Melchor de Marchena, en vandaagminstens even beroemd in Spanje. Samen met Paco de Lucia en ManoloSanlucar staat hij aan de top van de huidige generatieflamencogitaristen. Zijn talent en verbluffende virtuositeit wordenbewonderd door zowel professionelen ald aficionados. Hij is eenuitzonderlijk begeleider en speelt geregeld met grote cantaores, zoalsJose Menese, Jose Merce en vele anderen (zelfs met klassiekeberoemdheden als Montserrat Caballe en Jose Carreras, met wie hijoptrad voor de UNO in New York). Hij haalde bovendien zeer begeerdeprijzen als 'Premio de la Catedra de Flamencologia de Jerez' of de'Castillete de Oro de la Union'.

spatie spatie spatie artiest