Language switch

spatie

Music & Words | The Easy Club

The Easy Club
The Easy Club werd gevormd door vier muzikanten, die in 1982 samen gespeeld hadden in de legendarische folkpub Sandy Bell's Bar in Edinburgh. Oorspronkelijk heette de groep The Bogey Brothers, om later te veranderen in The Easy Club. De naam stamde van een 18e eeuwse drinkclub uit Edinburgh die fel tegenstander was van de unie tussen Engeland en Schotland.

Zanger Rod Paterson en gitarist Jack Evans (plus oorspronkelijk groepslid Norman Chalmers, later vervangen door fiddler John Martin) waren al lid van een andere groep, Jock Tamson's Bairns. Die speelden op een traditionelere wijze. who played in a more traditional manner. Jim Sutherland, die cister en bodrgan speelde, was net vanuit Thurso in het verre noorden van Schotland, aangekomen. Daar speelde hij in de lokale folkgroep Mirk

Het idee achter The Easy Club was om nieuwe invalshoeken op basis van Schotse muziek te onderzoeken, door er invloeden vanuit de moderne muziek, zoals jazz, erin aan te brengen. De groepsleden beseften dat traditionele muzikanten geen muziek konden maken zonder op een of andere manier beïnvloed te worden door de cultuur van het tijdperk waarin ze leefden. The Easy Club omarmden met plezier moderne stijlen en ideeën, omdat dat de manier was waarop tradities zich langs natuurlijke weg ontwikkelden. Naar hun mening was het zelfs onnatuurlijk om muziek op een 'historische' manier te spelen, omdat dit alleen culturele fossielen oplevert in plaats van een levende en ademende cultuur.

De band ontdekte dat Schotse melodieën succesvol konden 'swingen' op een manier, die erg natuurlijk klonk. Op dat moment stuitten zij op een uitspraak van Duke Ellington. Die zei: " there are only two types of music that swing - jazz, and Scottish music." De woorden van deze grote man waren een grote aanmoediging voor hun pogingen om een nieuwe swingende Schots traditionele stijl te ontwikkelen.

Het nieuwe geluid van The Easy Club was erg succesvol en populair; zij toerden een paar jaar constant over de Britse eilanden, in Europa en Amerika. Tevens namen zij drie bijzondere albums op, elk uniek op zijn eigen wijze. Moe van het reizen stopten zij in 1988 met toeren en een jaar later werd de band helemaal opgeheven. De groepsleden doken op in diverse andere bands, maar werken tot op de dag van vandaag nog regelmatig samen in muzikale projecten. De heruitgave in 2001 van hun eerste album 'The Easy Club' door Greentrax Recordings (www.greentrax.com) heeft de interesse in The Easy Club opnieuw gestimuleerd. De heruitgave van 'Chance or Design', door de groep beschouwd als hun beste album, kan deze interesse alleen maar doen toenemen.

spatie spatie spatie artiest