Language switch

spatie

Music & Words | John Kirkpatrick

Standaard artiest
John Kirkpatrick is waarschijnlijk een van Engelands meestpopulaire folkartiesten, met een jarenlange ervaring in vrijwel elkaspect van de Engelse volksmuziek. Hij bespeelt net zo gemakkelijkbutton accordion en trekharmonika als diverse concertinas. Daarnaast ishij een virtuoos componist en tekstschrijver.

In zijn lange en gevarieerde carrière is John betrokken geweest bij eenaantal van de belangrijkste folkprojecten in de Britse geschiedenis.Gedurende zijn twintigjarige loopbaan was hij onder andere terug tevinden in Steeleye Span en speelde hij een significante rol op deinvloedrijke folkrockalbums Morris on en The complete dancing master.Als rock ‘n’ roller is hij te horen op bijna elk album van RichardThompson, als folkmuzikant werkt hij al lang samen met Martin Carthy ingroepen als Brass Monkey, The Albion Band. Vrij recent is hij betrokkengeraakt bij de Band of Hope, waarin naast John o.a. Martin Carthy enRoy Bailey te vinden zijn. Samen met twee andere trekharmonikavirtuozen(Riccardo Tesi uit Italië en Kepa Junkera uit Baskenland) maakt hij deEuropese podia onveilig onder de naam Trans Europe Diatonique.

John heeft verder een belangrijke rol gespeeld in de morrisdanswerelden het door hem opgerichte team, The Shropshire Bedlams, heeft doorzijn innovatieve aanpak het aanzien van de morrisdans in Engelandgrondig veranderd. John is overigens nog een veelgevraagd jurylid bijdanscompetities.

Natuurlijk is hij ook als solo-artiest al die tijd actief gebleven enook daarin toont John zijn veelzijdigheid. Naast het uitvoeren van zijneigen composities schrijft hij muziek voor theaterprodukties.

De vier albums op MW Records zijn solo-albums. Stuk voor stuk tonen ze de veelzijdigheid van John's talent. One man & his boxklinkt zoals een typisch solo-optreden is. Veel van de nummers zijnklassiekers in zijn repertoire, maar waren vaak niet eerder opgenomen. Blue balloon, een heruitgave in onze reeks Folk Classics,toont zijn talent voor het schrijven van liederen, krachtig enemotievol op dit album, daarbij begeleid door goede vrienden alsRichard Thompson. Earthling is zijn ‘groene album’. De meeste muziek op deze cd is geschreven voor theaterstukken en hebben een ecologische ondertoon.Sheepskinstot slot is pure morrisdansmuziek. Meer dan een uur en opgenomen alsbetrof het een traditionele veldopname. Ook deze cd verscheen in dereeks Folk Classics.

 

Richard Thompson over John: ‘He’s a traditional musician whois incredibly quick at understanding other genres and forms. He has agreat feel for music (..)’

Martin Carthy over John: ‘I really love playing with John. I think he’s a beautiful singer, a lovely musician and a lovely bloke’.

spatie spatie spatie artiest