Language switch

spatie

Music & Words | Vilde Katshke

Vilde Katshke
Vilde Katshke, Jiddisch voor: wilde eend,is het beste te omschrijven als een vrolijke mix van klezmermuziek en joodse verhalen. Dit klezmertrio werd begin 1998 opgericht door muzikant, verteller en schrijver Gottfrid van Eck om zijn liefde voor klezmer en joodse volksvertellingen te combineren. Hij speelt klarinet tussen zijn verhalen door en krijgt muzikaal tegenspel van Geleijn van der Ham op accordeon en Jiska ter Bals op viool. Bij elkaar zorgen deze drie wilde eenden voor veel feestelijk gesnater.

Vilde Katshke verzorgt vertelconcerten in theaters, scholen, bibliotheken, kerken, synagogen, zorginstellingen en op festivals. Hoogtepunten waren o.a. optredens tijdens De Verteltheaterdagen in Utrecht en het Internationaal Joods Muziekfestival in Den Haag en Amersfoort. Het trio werkt regelmatig mee aan allerlei verhaal- en muziekfestivals in heel Nederland. Vilde Katshke speelt ook op (meerjarige) bruiloften en andere feestelijke gelegenheden. Wie hun klezmermuziek hoort kan niet onberoerd blijven. Het is plezier om bij te huilen en verdriet om op te dansen!

Gottfrid van Eck, klarinet, basklarinet, birbyne, sopraansax en tin whistle
Gottfrid van Eck is afgestudeerd theoloog en al lange tijd in de ban van klezmermuziek en joodse verhalen. Hij is oprichter van Mazzeltov, één van de bekendste Nederlandse klezmerbands met wie hij vier cd's heeft geproduceerd. Hij heeft zich in de loop der jaren d.m.v. theatercursussen en clownsworkshops bekwaamd in de theatrale vertelkunst. Daarnaast volgde hij drie jaar lang de DJAM, een opleiding Lichte Muziek. Ten slotte publiceerde Gottfrid enkele bundels met Joodse verhalen. In 1998 richtte hij klezmertrio Vilde Katshke op.

Geleijn van der Ham, accordeon
Geleijn van der Ham is afgestudeerd op accordeon en HaFa-directie aan het Conservatorium van Hilversum. Naast een volle lespraktijk bij diverse muziekscholen in Midden-Nederland is hij al jarenlang actief als uitvoerend muzikant, in het verleden o.a. met het Sirius Quintet (modern klassiek) en met de groep Lipa (Balkanmuziek). Sinds 2000 maakt hij deel uit van Vilde Katshke.

Jiska ter Bals, viool
Jiska ter Bals heeft klassiek viool gestudeerd aan de Conservatoria van Amsterdam en Rotterdam. Tijdens haar studie had ze al een brede muzikale belangstelling en speelde ze naast klassiek o.a. ook tango, pop en lichte muziek. Na haar afstuderen werd ze gegrepen door joodse muziek en legde ze zich daar op toe. Ze reisde naar internationale klezmerfestivals in Duitsland, Amerika en Canada om zich deze stijl eigen te maken. Sinds 2003 is zij betrokken bij Vilde Katshke. Daarnaast speelt ze klezmer in Di Fidl-Kapelye en studeert ze barokviool bij Antoinette Lohmann
spatie spatie spatie artiest