Language switch

spatie

Music & Words | Amina Alaoui

Amina Alaoui

Amina Alaoui, vertolker van Arabo-Andalusische muziek en wereldwijde ambassadeur van deze traditie, combineert zingen, componeren en musicologisch onderzoek om haar interpretaties te verdiepen. Haar creativiteit en verlangen om te vernieuwen zijn gebaseerd op haar eigen tradities.

Amina Alaoui is geboren in Fez, Marokko, en stamt uit een aristocratische familie, sterk verbonden met Marokkaanse academische en populaire tradities, maar ook uit een hedendaagse intellectuele en artistieke omgeving. Haar familie gaf haar vanaf haar zesde les in Arabo-Andalusische muziek. Ze leerde piano spelen en werd door Mohamed Abou Drar, een in Duitsland afgestudeerde dirigent, onderwezen in Europese klassieke muziek. Zij studeerde tevens aan het conservatorium van Rabat bij Ahmoud Aydoun en M. Ouassini en moderne dans bij Marie-Odile Loakira. Vera Likatchova was haar lerares voor klassieke dans. Naast haar piano-onderricht studeerde zij ook traditionale Arabo-Andalusische muziek en Midden-Oosterse dans.

Op tienjarige leeftijd werden haar eerste gedichten gepubliceerd. Nadat ze examen had gedaan aan het Lycée Descartes, studeerde ze verder aan de universiteiten van Madrid en Granada.

In Granada bestudeerde ze uit eigen interesse Arabo-Andalusische en orientaalse muziek. Zij specialiseerde zich vervolgens in Arabo-Andalusische muziek en met name de Gharnati-stijl. Toen zij in 1986 naar Parijs verhuisde leerde zij de basisprincipes van deze stijl van Rachid Guerbas en vooral van Ahmed Piro in Rabat.

spatie spatie spatie artiest