Language switch

spatie

Music & Words | Tutu Puoane

Tutu Puoane

Tutu Puoane

Zangeres Tutu Puoane is in 1979 in Zuid-Afrika geboren als NontuthuzeloElaine Puoane. In 997 begon ze haar professionele muziekcarrière inJohannesburg. Ze studeerde (jazz)zang bij Jelena Reveshin, NatashaRoth-Scholfield en Rachel Gould. Ze heeft opgetreden in Zuid-Afrika,Italië, VS (New York, New Orleans), Zwitserland, Duitsland, Frankrijk,België en Nederland. 

Ze deelde veelvuldig het podium met bekende Zuid-Afrikaanse muzikanten.In 2000 trad ze in New York op als vocaliste met de South AfricanNational Youth Big Band. In 2001 stond ze op het North Sea JazzFestival in Kaapstad met de afro-latino band Tucan Tucan. In juli 2004bracht ze voor het eerst haar Europese band naar het Grahamstown ArtsFestival. En in maart 2008 speelde ze met haar eigen Europese quartetéén van de drukstbezochte en meest gelauwerde optredens uit haarcarrière: op het Cape Town International Jazz Festival.

Tutu werd enige tijd geleden gevraagd als gastvocaliste door één van de beste bigbands van Europa, het Brussels Jazz Orchestra,voor hun project 'Writing Billie', opgedragen aan Billie Holiday.Gezien het succes van deze productie heeft het BJO haar recentelijk ookuitgenodigd om deel te nemen aan een cross-overproject tussen jazz enklassieke muziek met het Vlaams Radio Orkest. In 2010 zal ze centraalstaan in alweer een nieuwe productie van het Brussels Jazz Orchestrarond de muziek van de onlangs overleden legendarische Zuid-Afrikaansediva Miriam Makeba.

Tutu heeft diverse prijzen gewonnen in belangrijkeZuid-Afrikaanse jazzcompetities: in 2000 de 'Old Mutual Jazz encountersfor Cape Region' en in 2001 een Merit Award for Young Promising Talentin de Daimler Chrysler South African Jazz Competition.
Ze deelde het podium met o.a. Sibongile Khumalo, Marcus Wyatt, Jack vanPoll, Hein van de Geyn, Hans van Oosterhout, Dré‚ Pallemaerts, StacyRowles, Mark Murphy, Madeline Bell, Georgie Fame, Roy Hargrove, JohnEngels en Toots Thielemans.

Recentelijk is Tutu benoemd tot adviesgevend lid van de raad vanbestuur van de Jack van Poll Stichting, die zich zal inzetten voor eenstudie-uitwisselingsprogramma tussen jonge Zuid-Afrikaansemuziekstudenten en docenten van het Conservatorium van Rotterdam in
Nederland.

In 2007 bracht ze haar debuut-cd Song uit op Saphrane Records (S 62602), in 2009 gevolgd door Quiet Now (S 62607).

Ewout Pierreux
Ewout Pierreux wordt gezien als één van de jonge veelbelovendeBelgische jazzpianisten. Hij studeerde in Leuven bij de bekendeNederlandse pianist Ron Van Rossum en volgde masterclasses bij o.a.Brad Mehldau, Bobo Stenson, Kenny Werner, Bruce Barth en BillCarrothers.
Hij speelt als sideman in 't-unit 7' (project van saxofonist Tom VanDyck), is de vaste pianist van het Tuesday Night Orchestra en heeftzijn eigen trio en kwintet.
Recentelijk is Ewout ook meer en meer als componist en arrangeuractief.  Het merendeel van de originals op Tutu Puoane's nieuwe albumzijn van zijn hand.
Ewout speelde met onder meer Toots Thielemans, Kurt Van Herck, BartDefoort, Philippe Aerts, Bert Joris, Dr. Pallemaerts, Martijn Vink enstond als sideman al op verschillende grote Belgische en internationalefestivalpodia zoals in België op o.a. het Gent Jazz Festival, JazzMiddelheim, Gaume Jazzfestival, Park Jazz Kortrijk , Brosella, Jazz in't park Gent, Marktrock Leuven en Mano Mundo. Internationaal stond hijo.a. op het Cape Town International Festival (Zuid-Afrika), Cully JazzFestival (Zwitserland) en het Grahamstown Arts Festival (Zuid-Afrika).

Nicolas Thys
Nicolas Thys studeerde in 1994 af op elektrische bas en contrabas aanhet Conservatorium te Hilversum (Nederland). Hij vervolmaakte zich bijDave Holland, Marc Helias en Marc Johnson.
In 2000 zette hij de grote stap en verhuisde naar New York op zoek naareen nieuwe uitdaging. Na vele projecten te realiseren in Amerika keerdehij in 2007 terug naar België. Hij ontving in de loop van zijn carrièrereeds verschillende awards waaronder de Django d'Or voor beste jongtalent in 2001.
Nic speelde o.a. met Rick Hollander, Lee Konitz, Judy Niemack, BillCarrothers, Bart Van Lier, Toon Roos, the Metropole Orchestra, KennyWerner, Simon Nabatov, Marc Ducret, Toots Thielemans, Mark Turner, BobMalach,...
Hij  is een veelgevraagd bassist en werkt samen met verschillendebands. Hij nam ook in de loop der jaren verscheidene cd's op en hij iseen uitstekend componist. Op Tutu's recentste album Quiet Now staan twee van zijn nummers: 'Baby, baby, baby' en 'Perfect Life'.

Lieven Venken
Lieven Venken studeerde cum laude af aan de jazzafdeling van hetLemmeninstituut in Leuven in 1999 en vervolmaakte zich eerst bij KeesCranenburg aan het Conservatorium te Amsterdam en later bij Billy Hartin New York. Hij nam tevens privé-les bij Brian Blade en Jorge Rossy.
Na zijn studies werd hij één van de meest gevraagde drummers in deBelgische jazzscene. Hij verhuisde naar New York in 2002 waar hijspeelt in verschillende formaties.
Namen waar hij reeds mee optrad:
Mark Turner, Claudio Roditi, Tim Armacost, Hein Van De Geyn, JonathanMoritz, Brian Lynch, Pete McCann, Jesse Van Ruller,  Frank Vaganée,Nicolas Thys, Bart Defoort, Lindsey Horner, Kris Defoort, Bo Van DerWerf, Erwin Vann, Michel Herr, Ron Van Rossum, Manuel Hermia, PeterHertmans, Steve Houben, Nathalie Loriers, Sal La Rocca, Bruno Vansina,Jozef Dumoulin, Piet Verbist, Erik Vermeulen, Jean-Louis Rasinfosse, ...
Hij kreeg de kans om mee te werken aan het Worlds Project van het ErwinVann Sextet met o.a. Norma Winstone, Eric Vloeimans, Michel Herr enStefan Lievestro. Op dit ogenblik verdeelt Lieven zijn tijd tussen zijnthuis in Harlem (New York) en België en speelt concerten over de helewereld.
 

spatie spatie spatie artiest