Language switch

spatie

Music & Words | Abdelli

Abdelli
Abdelli is een zanger, componist en songwriter afkomstig uit Algerije. Hij behoort tot de Berbers of Kabyliërs. Hij is geboren in een eenvoudige familie in het dorpje Behalil-Afire tijdens de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog. Als klein kind kwam hij terecht in het dorp Dellys, omdat zijn ouders moesten vluchten vanwege Franse bombardementen. Dellys is in heel Algerije bekend vanwege zijn visspecialiteiten en de ligging aan de Middellandse Zee. Gedurende Abdelli’s jeugd overheerste zijn liefde voor de onmetelijke zee, de luchten, de visserij en alle geuren die daarmee gepaard gaan.

Op jonge leeftijd ging hij muziek maken en hij bouwde zijn eerste gitaar zelf. Nadat hij hiermee overweg kon, werd hij ingewijd in de geheimen van de mandoline door de chaabi-meester Chaïd Moh-Esguir.
Na een moeilijke start in de muziekwereld kon Abdelli in het midden van de jaren 80 zijn eerste album, Ayem yema genaamd, uitbrengen. Maar net als vele andere singer-songwriters uit Kabylië, wiens poëzie bedoeld is om mensen wakker te schudden, werd Abdelli geconfronteerd met zware politieke en bureaucratische obstakels, bedoeld om te voorkomen dat hij zich vrijelijk in zijn eigen taal kon uitdrukken. Hij koos er vervolgens voor om land, familie en vrienden te verlaten en in ballingschap te gaan.

Hij verhuisde in het midden van de jaren ‘80 naar Brussel en bracht zijn album Abdelli uit. In 1989 begon hij met de opnames van de cd New Moon, die in mei 1995 op Real World uitkwam. Dat was het begin van een internationale carrière: Abdelli werd samen met zijn band over de hele wereld gevraagd: van Engeland tot Canada, de VS, Portugal, Spanje, Griekenland. Italië en Luxemburg ... Hij werd uitgenodigd door Yehudi Menuhin en Ravi Shankar voor het festival ‘From the guitar to the sitar’ in Brussel. Peter Gabriel vroeg hem als supportact voor de presentatie van zijn cd UP in september 2002.
Abdelli werkte daarnaast met artiesten als Loreena McKennitt, Natacha Atlas en Ramzi Hussain
In November 2000 reisde Abdelli naar het eiland La Réunion om zijn spirituele meester Cheikh El Hasnaoui.te bezoeken.
In 2001 schreef hij de soundtrack voor de film ‘Au-delà de Gibraltar’ over het lot van Marokkaanse immigranten in België.
In 2003 volgde zijn tweede album voor Real World. ‘Among Brothers’ is opgenomen op vier continenten: Afrika (Kaapverdië en Burkina Faso), Azië (Azerbeidjan), Noord-Amerika (Canada) en Europa (België). De cd werd door de Belgische krant Le Soir uitgeroepen tot beste wereldmuziekalbum van 2003.
Ook deze release werd gevolgd door tours over de hele wereld: Pakistan, Marokko, VS, Canada, Frankrijk, Benelux, Spanje, Zweden, Zwitserland en optredens op belangrijke festivals als het Montreal Jazz Festival, Festival Grand Performances Los Angeles, Small Festival Toronto, Womad, Dranouter Festival en vele andere.

In 2009 trekt Abdelli zich tijdelijk terug om voor zijn familie te zorgen en om in alle rust zijn nieuwe studio-album af te kunnen maken. Dit album, Destiny, komt uit in oktober 2011.

spatie spatie spatie artiest