Language switch

spatie

Music & Words | Ghalia Benali

Ghalia Benali

Ghalia groeide op binnen een artistieke familie in het zuiden van Tunesië. Vanaf haar kleutertijd werd ze door allerlei muziek en poëzie doordrenkt: Franse chansons, Egyptische en Indiase musicals, melodieën uit Syrië en Irak, de ‘tartil’, de gezongen lezingen uit de Koran, en de dichtkunst van Oum Kalsoum.
Ze zingt met een ongelofelijke expressie en een sterke sensualiteit met een ietwat hese stem die aan je huid kleeft. Naast zangeres is ze ook danseres, actrice en beeldend kunstenaar.

 

Ghalia is geboren in Brussel in 1968. Op driejarige leeftijd vertrekt ze met haar familie opnieuw naar Tunesië waar ze verder opgroeit en studeert tot haar 21. Reeds als kleuter zingt ze en doet ze Arabische en Indiase dansen op familiefeestjes.
Na haar wetenschappelijke opleiding in Tunis, komt ze in 1988 opnieuw naar Brussel om er in St. Lucas ‘Grafiek’ te studeren. Ze besluit in België te blijven en wil snel de melancholie van het paradijs van haar jeugd en het geluk dat ze daar kende, met het publiek delen. Door het zingen ontmoet ze ook andere even rijke en knappe culturen. Het is ook een manier om zichzelf beter te leren kennen en haar plaats te vinden binnen de verschillende culturen.

Ze zingt voor het eerst in de Amadeus te Brussel maar wordt snel op toernee uitgenodigd naar Portugal en Andalousië, waar ze de rijkdom van de flamenco ontdekt. Ghalia speelde met o.a. Yoda (didgeridoo, djembé, klarinet), Alpalna (Arabo-Indisch), Timnaa (Spaans-Arabisch), Mâäk’s Spirit (Arabo-jazz) en Hh Kaly (DJ en Arabo-Indische zang).

World of Music Award
Ghalia is in 2008 uitgeroepen tot winnaar van de World of Music Awards. Dit is een prijs voor het beste wereldmuzieklied, die jaarlijks wordt uitgereikt door de Britse organisatie We Are Listening.

Projecten en cd’s
2000 Wild Harissa met de groep Timnaa (Cd, Network)
2001 creatie van het project Kafichanta rond het Arabisch cabaret van de jaren 1920 tot nu.
2006 Romeo en Leila (cd plus een gelijknamig boek met tekst en tekeningen door Ghalia zelf)
2008 Al Palna met Bert Cornelis
2010 Sings Om Kalthoum

 

Als actrice speelde ze in 1999 de rol van Meriem in ‘La Saison des hommes' van de Tunesische Mouffida Tiatli. In 2001 speelde ze de rol van danseres in d efilm ‘Swing’ van Tony Gatliff.

Als beeldend kunstenares maakt ze talrijke collages met als thema ‘ritueel van het weervinden van mezelf’. Met deze collages stelt ze regelmatig tentoon in galerijen en culturele centra. Ook de hoezen van haar cd’s worden door haar ontworpen en uitgevoerd. 

spatie spatie spatie artiest