Language switch

spatie

Music & Words | Herman van den Berg

Herman van den Berg
Herman van den Berg is een Zuid-Afrikaanse zanger/tekstdichter die zich samen met professoren van de Universiteit van die Vrystaat heeft verdiept in het werk van Jacques Brel. Het resultaat is een bijzondere cd, intiem en puur. En in klinkend Afrikaans!
Voor het eerst zijn Brels teksten hertaald zonder de tekst, gevoel en passie van het origineel uit het oog te verliezen.

De zanger
Als singer/songwriter bracht Van den Berg een tweetal albums uit met eigen werk. Zijn - titelloze - debuutalbum (2000) werd genomineerd voor een South African Music Award (de Zuid-Afrikaanse Grammy). In 2002 verschijnt het album Proe Die Aarde, waarmee Herman zijn plek in de Afrikaanse muziekwereld bevestigd.
Herman van den Berg is in het dagelijkse leven ingenieur; muziek is zijn passie. De selectieve optredens die hij geeft zijn voornamelijk tijdens een van de theater- en muziekfestivals die Zuid-Afrika rijk is. Op verzoek van het Volksblad-kunstefees in Bloemfontein werkte Herman mee aan het Brel-project dat leidde tot het album Brel In Afrikaans (2007).

Het album
De dertien liedjes op het album vormen het eerste deel van een Brel-vertaalproject van Naòmi Morgan en Bernard Odendaal, docenten aan de Universiteit van die Vrystaat. Als professor Frans is Naòmi al ruim 30 jaar gefascineerd door het fenomeen Jacques Brel. In 2004 benaderde zij Bernard, professor Afrikaans en Nederlands, om haar letterlijke vertalingen met verklarende aantekeningen te bewerken naar zingbare Afrikaanse teksten, met behoud van het dichterlijke gehalte van de oorspronkelijke tekst.
Uit het vertaalproject ontstond de kleinkunst-voorstelling My Man, Jacques Brel. Naòmi nam de rol op zich van “Miche”, Brel’s weduwe. Herman van den Berg zingt de liedjes, zichzelf begeleidend op gitaar en met begeleiding van het pianospel van Mathys Maree.
spatie spatie spatie artiest