Language switch

spatie

Music & Words | Riku Latti

Riku Latti
Riku Lätti is sinds 2005 bezig aan een opmars in de Benelux. In de afgelopen periode was hij een graag geziene gast in met name de Belgische clubs en theaters. Met deze solide basis begint hij aan een nieuw hoofdstuk van zijn noordelijke avontuur: de release van het album Akoesties op 1 oktober 2007, dat speciaal voor de Benelux werd opgenomen. Zijn Europese debuut is een verzameling van Riku's beste werk tot nu toe, in een puur en intiem jasje.

In zijn liedjes vertelt Lätti in het Afrikaans over de reizen door zijn prachtige land en geeft hij zijn visie op de politieke situatie in de wereld in het algemeen en in Zuid-Afrika in het bijzonder.
In eigen land werd hij op basis van zijn eerste drie albums verkozen tot beste zanger (GMT 2005 Awards), de nationale pers riep hem al snel uit tot redder van het Afrikaanstalige lied. Een genre dat onder druk staat van de commercie en de Engelstalige popmuziek. Critici zien in Riku de eerste waardige opvolger van Johannes Kerkorrel. Een eervolle vermelding, aangezien Kerkorrel een held en een groot voorbeeld is voor Riku.

Riku Lätti werd geboren op 11 juni 1973 en studeerde filosofie aan de universiteit van Witwaterstrand in Johannesburg. Zijn eerste, Engelstalige, album heet Me and Mr. Sane en dateert uit 1996. Daarna volgden de Afrikaanstalige albums 12Hz, Pleister Vir My Nerwe en het instrumentale WOKNAWYF alvorens Riku in 2004 doorbrak met Aan 't Sterre Tel. Op dit album wordt meegewerkt door Laurika Rauch en Steve Hofmeyr. De single Op Die Maan werd in 2005 door kijkers van de nationale TV-zender SABC2 gekozen in de top 5 van beste Afrikaanse liedjes.
Nadien verschenen nog Radio Lava en Die Burg Van Hertog Bloubaard, een registratie van een theatervoorstelling van Riku met acteur Chris van Niekerk, naar de tekst van Henning J. Pieterse.

Riku is een gewaardeerd artiest, veel artiesten vragen hem om samen te werken. Zo nam Laurika Rauch haar versie van Onder My Asem op voor haar album My Ou Tante Koba en Theuns Jordaan coverde Pakpoort voor zijn 'greatest hits'-album. Daarnaast speelde Riku op verzoek al regelmatig met artiesten als Koos Kombuis, Gert Vlok Nel, ddisselblom en ook Stef Bos.
   
 
               
 
spatie spatie spatie artiest