Language switch

spatie

Music & Words | Brussels Jazz Orchestra

Brussels Jazz Orchestra

Het Brussels Jazz Orchestra (BJO) is het soort orkest dat graag de verwachtingen overstijgt. Het orkest kiest voor het hoogste niveau door originele muziek te componeren en unieke arrangementen te creëren. Inventief en passioneel musiceren is het handelsmerk.
BJO brengt jazz met een dynamische, orkestrale sound, geworteld in de jazztraditie. De muzikanten zijn bovendien stuk voor stuk uitmuntende solisten, wat ruimte schept voor improvisatie. Noem het gerust een ‘georkestreerde passie voor jazz’ die BJO aanspoort om te spelen op wereldniveau.

BJO werkt graag met andere artiesten. Tot nu toe creëerden ze producties met o.a. Philip Catherine, Bert Joris, deFilharmonie, Tutu Puoane, Brussels Philharmonic, David Linx,  en Richard Galliano. Geregeld nodigen ze ook internationaal gereputeerde muzikanten uit: Maria Schneider (US), Kenny Werner (US), Dave Liebman (US), Dave Douglas (US), Gianluigi Trovesi (IT), McCoy Tyner (US), Maria Joao (Portugal), Kenny Wheeler (GB), Lee Konitz (US), Toots Thielemans en anderen gingen op de uitnodiging in.

In eigen land en op internationale podia hebben ze een sterke reputatie opgebouwd. BJO is een graag geziene gast op de podia van o.a. Jazz Middelheim (Antwerpen), Jazz at Lincoln Center (NYC-US), Concertgebouw (Amsterdam), Jazz à Vienne (FR), Paris Jazz Festival (FR) en vele andere.

Het Brussels Jazz Orchestra werd opgericht in 1993 door artistiek leider Frank Vaganée, Serge Plume en Marc Godfroid. Sinds 1999 wordt het Brussels Jazz Orchestra erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. In 2006 kreeg het BJO de Cultuurprijs Vlaanderen – muziek voor algemene culturele verdienste. Brussels Jazz Orchestra is orkest in residentie in Flagey te Brussel.

De opnames van het ensemble worden internationaal gewaardeerd:
- 2011 South African Music Award voor Best Traditional Jazz Album voor ‘Mama Africa’
- 2011 Zilveren Griffel (NL) voor ‘Vliegen tot de hemel’. BJO componeerde de originele soundtrack bij dit project.
- 2011-2012 Brussels Jazz Orchestra voert samen met Brussels Philharmonic de soundtrack uit van de film The Artist. De film én de muziek winnen de ene prijs na de andere op filmfestivals wereldwijd, met als kers op de taart een Golden Globe en een Oscar (2012).

 

Een zeer uitgebreidebiografie van het BJO vind je op hun eigen site.

spatie spatie spatie artiest